Bolesti zuba i endodoncija

Bolesti zuba i endodoncija

Konzervativno lečenje zuba, odnosno popravka zuba, podrazumeva saniranje postojećeg karijesa. Ono može biti izazvano pomoću više faktora, od kojih su neki – neadekvatno održavanje oralne higijene (nepravilna tehnika pranja zuba, pri čemu veliki deo bakterija ostaje na površini zuba, ne korišćenjem zubnog konca), zatim neadekvatnom ishranom (konzumacija prevelike količine šećera, gazirani napici), sastav pljuvačke igra bitnu ulogu u nastanku i razvoju karijesa (pljuvačka između ostalog, ima ulogu i u zaštiti od karijesa) i ako je nema dovoljno, izostaje njen pozitivan efekat. Još neki od faktora su nasleđe (loš kvalitet gleđi), neke sistemske bolesti, onkološke, itd.

bolesti zuba Novi Sad
popravka zuba Novi Sad

Popravka zuba

Kod popravke zuba, pravovremeno javljanje stomatologu, igra ključnu ulogu. Ukoliko dolazite na redovne kontrole, dakle na 6 meseci, nemoguće je da dođe do enormnog napredka karijesa, zaista retko. Dakle, ukoliko ste revnosni prema svom oralnom zdravlju i ako Vam je bitno da očuvate Vaše zube, od velikog je značaja da redovno dolazitena pregled kod stomatologa. Postoje takozvane, bele mrlje, koje su sami početak i uvod u karijes, one ako se uoče na vreme, naš doktor Vam ukaže na to, povede se posebno računa o održavanju oralne higijene, i ta promena na gleđi može da stagnira godinama. Ukoliko pak, se pregledom utvrdi da postoji i kavitet koji je napravio karijes, onda je odlaganje plombiranja nemoguće. U tom slučaju, neophodno je ukloniti postojeći karijes, postaviti podlogu da bi se zaštitio zubni živac, nakon čega se ostavlja plomba.

Bela plomba

Mi u našoj ordinacij, koristimo isključivo bele plombe, jer su se pokazale najboljim. Postoji više argumenata za to, neki od njih su to što, druga vrsta plombe koja se kod nas ranije prilično koristila (amalgamska plomba, crna plomba, siva plomba) ima u sebiizvestan procenat žive. Ovaj deo “izvestan”, ne igra značajnu ulogu, jer mi dnevno izlučimo oko 1 litar pljuvačke, dakle progutamo nekoliko desetina hiljada puta dnevno, I svaki procenat tada, postaje bitan. Preko gutanja pljuvačke, mi gutamo takođe i sastojke plombe, u slučaju crne plombe dakle živu. Iz tog nezanemarljivog razloga, je korišćenje iste, zakonom zabranjeno u Evropi (ne i kod nas), jer je dokazano da je štetna po zdaravlje čoveka. Neki pritom doktorim I dalje instistiraju na amalgamskim plombama, pravdajući ih dugotrajnijim od belih. Mi smo mišljenja, da ništa u ustima nije ni namenjeno da stoji 10 i više godina, da nije dobro i da su itekako moguće komplikacije. Kada nam pacijenti traže da im zamenimo amalgamske plombe (neko traži zbog zdravlja, neko zbog estetike) ,uglavnom kada je uklonimo, zateknemo nepovoljnu situaciju. Ili je karijes uznapredovao, pa oštetio jako veliki deo zuba, a to se nije moglo primetiti jer je u pitanju crna plomba koja ne propušta boju, ili je uznapredovala infekcija gde često, nije moguće ni izlečiti zub, i onda se zub mora izvaditi. Tako dođemo u situaciju, da od, zuba sa malom (crnom) plombom, dobijemo zub za vađenje. U delu protetika i oralna hirurgija, smo više objašnjavali gubitak zuba, šta on znači za nas, i kako ga možemo nadoknaditi. Ali, ono što je najbitnije je, da do gubitka zuba ne bi trebalo ni doći, barem ne zbog tako trivijalne i svakodnevne stvari, kao što je plomba. Kod kompozitne, bele plombe, ne može se desiti da dođe do nastanka karijesa, i da isti prođe neopaženo. Ukoliko se dolazi redovno na kontrolu, stomatolog će vrlo jasno videti da se nešto “dešava” ispod plombe, što će biti znak da se reaguje, ukloni karijes i spreči da dođe do daljeg širenja karijesa, infekcije i na kraju posledičnog gubitka zuba. Što se tiče popravke zuba, plombe mogu biti manje i veće, u zavisnosti od toga koliku površinu zuba je zahvatio karijes. Od toga upravo, zavisi i cena belih plombi, usled potrošnje materijala, i vremena za plombiranje zuba. Mi u našoj ordinaciji, koristimo najkvalitetnije materijale za izradu plombi na tržištu, što se vrlo lako potvrdi jer nakon lošeg kvaliteta, vrlo brzo se javljaju tekobe sa popravljenim zubom. Bela plomba, bi trebala da stoji adekvatno u ustima u proseku oko 5godina. Nakon toga je potrebno zameniti je, jer pri silama žvakanja, pritom veliki broj pacijenata ima loš zagrižaj, što znači veći pritisak na zube, dovodi do mikro- pukotina, koje se možda ni ne vide golim okom. Za bakterije je, međutim, to dovoljno.

bela plomba Novi Sad
lecenje Novi Sad

Endodoncija (lečenje zuba)

Endodoncija predstavlja lečenje kanala korena zuba, u svrhu njegovog očuvanja. U suprotnom,ako se zub ne izleči, ili se ne izleči adekvatno, zub je indikovan za vađenje, jer predstavlja žarište infekcije, tj opasnost po čitav organizam. Nažalost, mnoge ozbiljne bolesti, problemi sa zglobovima, srcem, potiču baš od zuba. Samim tim, briga o oralnom zdravlju treba da zauzme jedno od vodećih pozicija, svakom od nas. Ukoliko pak, dođe do lečenja zuba, ono nekada može biti dugotrajno, da se obavlja u više seansi (poseta). To je slučaj, kada je u pitanju infekcija koja iziskuje vreme za sanaciju, nestanak simptoma (otok, bol) uz ordinirajuće antibiotike. Ono što je najbitnije je, da se zub ne zatvara definitivno, dokle god ima ikakvih znakova infekcije, dakle zub treba da bude u potpunosti “miran”, da bi se mogao trajno zatvoriti (izlečiti). Endodoncija je vrlo zahtevna grana stomatologije, zahteva neprikosnoveno znanje anatomije tj morfologije svakog zuba, zatim kompletnu sterilnost radnog područja, da bi mogla infekcija da se sanira, i preciznost. Vrlo često ne dovoljno cenjena oblast stomatologije, a uz pomoć nje upravo, zub ostaje u vilici, odnosno spašava se od vađenja.

Beljenje zuba

Beljenje zuba, je vrlo popularna usluga poslednjih godina. Beljenjem zuba, pacijenti mogu za vrlo kratko vreme, da dobiju nov osmeh. Znatno svetlija boja zuba, zaista odaje utisak novog, mnogo lepšeg osmeha. Naravno, ono što je preduslov za beljenje je pre svega, zdravlje zuba. Nesavesno i površno je, beliti zube koje imaju bilo koji oblik infekcije, karijes, cista… Dakle mi se zalažemo za, prvo zdravlje pa onda estetika. Neosporan je estetski efekat beljenja, koji dovodi do transformacije kompletnog osmeha i izgleda pacijenta. Ono na šta još treba obratiti pažnju u vezi beljenja, je to da beljenje treba da izvode isključivo stomatolozi. Nažalost, u našoj zemlji je moguće da i kozmetičari i ostali nekompetentni ljudi rade beljenje zuba, što dovodi do nepopravljivih šteta po pacijenta, kojih čak nije ni svestan odmah. Radi vaše sigurnosti, zdravlja, inficiranja, Vas molimo da ostanete indiferentni na bilo kakve radove sa zubima, van stomatoloških ordinacija. Da li biste išli kod obućara da vam odredi dioptriju? Dakle, zdravlje je na prvom mestu. Beljenje zuba, mi izvodimo u ordinacijskim uslovima, pod našom kontrolom. Apsolutno je sve obezbeđeno, i ne postoje nikakve bojazni. Ono što je pogodno je da, beljenjem zuba, u samo jednoj poseti možete dobiti željenu belinu Vaših zuba. Svedoci smo mnogih ulepšanih osmeha beljenjem zuba, sa dugotajnim rezultatima bez ikakvih komplikacija tako da, u našim rukama ste bezbedni i na sigurnom putu ka ulepšavanju Vašeg osmeha.

beljenje zuba Novi Sad