Najčešća pitanja

Ako ne možete da nađete odgovor na Vaše pitanje, budite slobodni da nas kontaktirate

(ovde smo naveli pitanja, sa kojima nam se najčešće obraćate)

Koja je cena plombe, i koju vrstu plombi koristite?

– Koristimo isključivo kompozitne (bele plombe), jer su se kroz praksu najbolje pokazale. Amalgamske (sive, crne) plombe, su u zapadnoj Evropi zabranjene za upotrebu jer se ustanovilo da sadrže nezanemarljiv procenat žive (otrov), koja je štetna za naš organizam. Cena plombe zavisi od površine zuba koju je karijes zahvatio, dakle, manji kvar ima manju cenu plombe, dok saniranje uznapredovalog karijesa koji je zahvatio veliku površinu zuba, ima veću cenu.

Da li je istina da u trudnoći „propadaju“ zubi?

– Nije istina, ne postoji ni jedno medicinsko objašenjenje za to. U trudnoći kao i bez nje, mora se dolaziti na redovne preglede, da bi se predupredili problemi, i da se jednostavnim preventivnim merama, izbegnu komplikacije sa zdravljem zuba. Kod trudnica je to posebno bitno, jer ako dođe do uznapredovalog kvara, a rendgen snimanje nije moguće, onda se dovodi u pitanju opstanak zuba, i tada se najčešće gube zubi, pa je odatle verovatno nastalo pogrešno uverenje, da zubi „propadaju“ u trudnoći.

Šta tačno podrazumeva lečenje korena zuba, i koliko dugo traje?

– Usled uznapredovalog karijesa, ili pojave hronične infekcije, dolazi do „oštećenja“ zubnog živca, usled čega živac mora da se izvadi, korenovi adekvatno zbrinu, napune adekvatnim lekom, u cilju spasavanju zuba. U suprotnom, zub se mora izvaditi, jer predstavlja žarište infekcije, i opasnost po čitav organizam. Trajanje lečenja zavisi od dijagnoze, da li je prisutna infekcija i ako jeste koja, sve utiče na tok lečenja. Kod jednostavnijih slučajeva moguće je završiti lečenje u jednoj poseti, a kod težih infekcija je neophodno više poseta da bi se zub pravilno izlečio i sačuvao.

Da li je beljenje zuba u salonima, i raznim esteskim centrima, slično kao i kod vas?

– Nije, i nema nikakvih dodirnih tačaka. Kod nas beljenje rade doktori, sa najkvalitetnijim materijalima koje samo mi stomatolozi poznajemo, uz opremu koju samo mi posedujemo. Laseri koji se nude na drugim mestima, nisu uopšte laseri za beljenje zuba, pacijenti nisu upućeni u to i povedu se nižim cenama, usled čega (nekada ne odmah), ali vremenom dođe do oštećenja zuba, opekotina desni i drugih komplikacija nestručnog rada sa zubima, usled čega se nama javljaju. Dakle, birajte kvalifikovane ljude, doktore stomatologije koji su se školovali 6 godina i tako postali jedini kompetentni da rade sa zubima, i nećete imati daljih briga.

Ništa me ne boli,zato nisam ni dolazio na pregled, kako to da imam pokvarenih zuba?

– Apsolutno je pogrešno mišljenje, da se kod stomatologa dolazi samo kada osetite potrebu (bol, otečenost, krvarenje).tada je već uglavnom uznapredovao problem, pa je i zahtevnije rešiti, samim tim i skuplje. Kod stomatologa se dolazi na redovne kontrole na 6 meseci, i na redovno uklanjanje zubnog kamenca, i samo tako možete očekivati da imate pod kontrolom, i da se odnosite odgovorno prema Vašem oralnom zdravlju.

Ako će lečenje zuba tako dugo trajati, i skupo koštati, mogu li da izvadim zub, i na taj način rešim problem ?

– Možete naravno, mi Vam predložimo sve opcije pa se Vi opredelite u skladu sa Vašim mogućnostima. Naširoko je poznato, da je najlakše izvaditi zub, svaki prirodni zub je bolji od bilo kog veštačkog, i zbog toga se trudimo da očuvamo zube. Vađenje zuba jeste pristupačnije, ali kasnija nadoknada istog koja se mora uraditi da okolni zubi ne bi propadali, košta mnogo više nego lečenje tog jednog zuba. Mi Vam ukažemo na sve opcije, i moguće posledice, pa zajedno nađemo najoptimalnije rešenje za Vas.

Zašto je potrebno lečiti i popravljati mlečne zube, kad će oni svakako ispasti?

– Od krucijalne važnosti kod dece, je da im se održi zdravlje mlečnih zuba do smene stalnim. Mlečni zubi svojim položajem u vilici, čuvaju mesto za smeštanje stalnih zuba, i ukoliko dođe do njihovog gubitka pre vremena, pre smene zuba, gubi se prostor neophodan za pravilan smeštaj stalnih zuba. Tako dobijamo situaciju da sve više dece, mora da bude pod nekom ortodontskom terapijom, da bi se popravila šteta nastala, preranim gubitkom mlečnih zuba,usled karijesa.

Da li je i sa 35 godina, moguće ispraviti zube?

– Apsolutno je moguće, ortodoncija je znatno uznapredovala, pa sada nema starosne granice. Možete u relativno kratkom vremenskom roku rešiti dugogodišnji problem, uz estetske fiksne aparate ili providne folije, koje uglavnom biraju odrasli pacijenti, jer su jedva vidljivi i možete samouvereno nastaviti sa svojim svakodnenvim obavezama, uz uskoro mnogo lepši osmeh.

Koliko vremena je potrebno, da stavim krunice na sve zube (gornje ili donje) vilice ?

– Odgovor na ovo pitanje, se može dobiti nakon detaljnog pregleda uz analizu Vašeg snimka. U zavisnosti od situacije, godina pacijenta itd…se zubi moraju pripremiti, lečiti, ojačati, za protetičko zbrinjavanje (krunice ili mostove), jer samo tako se može očekivati dugotrajno rešenje. Dakle, mi pružamo sigurnu uslugu, ne radimo polovično, možda će malo duže trajati procedura ali ćete na jedini pravilni način, trajno i sigurno rešiti problem.

Da li je kod Vas u ordinaciji moguće plaćanje na rate, putem administrativne zabrane?

– Moguće je, samo nam dostavite podatke firme u kojoj ste zaposleni, i ubrzo možete početi sa intervencijama, uz plaćanje do 12 mesečnih rata.

Telefon

021 66 12 493
063 517 839

Email

dentalmedns@gmail.com

Adresa

Puškinova 9a, Novi Sad