Ortodoncija (fiksne proteze)

Ortodoncija (fiksne proteze)

Ortodoncija i ortopedija zuba i vilica, je posebna grana stomatologije, koja iziskuje dodatno školovanje doktora/stomatologa, u vidu specijalizacije u trajanju od minimum 3 godine. Tek nakon položenog specijalističkog ispita, doktor je podoban za bavljenje ortodoncijom. Uz maksilofacijalnu hirugiju, smatra se jednom od najkompleksnijih specijalizacija. Ono što je razlikuje o ostalih je da, svaki vid ortodontske terapije, traje minimum par meseci, do 24 meseca (2 godina). Sve druge grane stomatologije, završe svoj deo u periodu od par dana do 2 meseca najviše. Takođe ono što je krasi je to da, kreira potpuno novi osmeh i izgled pacijenta, uz pomoć njegovih prirodnih zuba, što je neprocenjivo. Svaki prirodni zub je mnogo i neuporedivo bolji od veštačkog, a ortodoncija se bavi korigovanjem položaja prirodnih zuba. Ukoliko su pacijenti u razvoju, moguća je i promena položaja vilica. To je ključni momenat u ortodonciji, reagovati na vreme. Rast nam daje povoljne uslove za usmeravanje istog u pravilnom smeru. Dakle, što se pacijenti ranije jave ortodontu, stvaraju sebi šansu za lakše i brže rešavanje problema, položaja vilica i (ili) zuba. Ukoliko pacijenti imaju značajniji problem, neophodno je javljanje ortodontu čim primete spornu,veliku nepravilnost. Uz male korekcije u vidu terapije nekim mobilni aparatom,ortodont u našoj ordinaciji, može sprečiti dalji razvitak i pogoršanje stanja,i može korigovati isti relativno brzo.

ortodoncija fiksna proteza Novi Sad
ortodoncija Novi Sad

Ortodoncija

Ortodoncija je napredovala prilično. Od klasičnih metalnih aparata, fiksnih proteza koje su nekada svi gledali da izbegnu, sada imamo fiksne proteze koje su gotovo, jedva vidljive. Dakle, napredak je vidljiv što se tiče izgleda, i funkcija samih fiksnih proteza. Nekada je bio potrebno puno dodatnih elemenata, žičanih opruga, maski, itd, da bi se postigao željeni efekat. Danas je to moguće uz jedva primetne dodatne elemente, u vidu mini-implanata koji obezbeđuju neophodno uporište za pomeranje višekorenih zuba, ili grupe zuba. Danas nošenje fiksne proteze , je apsolutno prihvatjivo. Mogućnost etetike je dostigla zavidan nivo. Danas možete da ispravite Vaše zube, i izuzetno velike dentalne diskrepance se mogu rešiti sa primenom estetske fiksne proteze, ili safirne fiksne proteze, ili nevidljivom fiksnom protezom, ili folijom za ispravljanje zuba.

Estetska fiksna proteza

Estetska fiksna proteza, predstavlja vid ortodontske terapije. Ono što je ključno za svaku ortodontsku terapiju, je pravilna dijagnostika. Ortodoncija kao veoma kompleksna grana stomatologije, zahteva izuzetne veštine ortodonta, da uspostavi pravilnu dijagnozu.Vrlo lako se prikrije pravilne dijagnoza, ili se vidi ne-jasna granica između dento-aleolarnog i skeletnog poremećaja. Potpuno različito se leče dento-alveolarni i skeletni pomerećaji. Zato je ključna pravilna dijagnostika, koja je, pola posla u ortodontskoj terapiji. Ono što je neophodno da Vam ortodont u našoj ordinaciji uspostavi dijagnozu je kompletan pregled sa anamnezom (da li je pacijent nekad bio pod bilo kojim vidom ortodontske terapije, da li neko u bližoj porodici ili široj familiji ima isti ortodontski problem), zatim pravilno uzet otisak Vaših zuba, rendgen vaših zuba i profilni telerendgen snimak. Uz pomoć svega toga, naš ortodont odvaja vremeno i savesno se posvećije Vašoj dijagnozi. Nakon odrađenih analiza, Vam se javljamo i saopštavamo mišljenje našeg ortodonta, kao i predlog plana terapije. Nakon toga, Vi ste slobodni da se složite sa istim, kako bi nastavilin dalje u realizaciju terapije. Nakon predloženog aparata, za odrasle osobe je to uvek, fiksna proteza. Pacijenti međutim, vrlo često se opredeljuju za estetsku protezu, jer su se uverili kod naših prethodnih slučajeva, da su to proteze izuzetnog kvaliteta koje ne podležu promenama. Dakle, kakve su bile prvi dan, identične su i posle 2 godine terapije. To su safirne fiksne proteze (safirni fiksni aparat). Konkretne safirne proteze, koje mi koristimo u našoj ordinaciji, su potpuno iste tokom cele terapije, i pacijenti se oduševe kada ih probaju. Ono što je bitno je da, imaju isti efekat kao klasična fiksna proteza, samo što su izrađene od malo delikatnijeg, estetskog materijala,safirne fiksne proteze, pa zahtevaju strpljenje i pažljivo rukovanje. Dakle, safirnom fiksnom protezom , mogu se rešiti svi ortodontski problemi, na Vama je samo da se javite našem ortodontu, i uživate u promenama Vašeg osmeha.

estetska fiksna proteza Novi Sad
praksa ortodont

Praksa ortodont

U našoj ordinaciji naš ortodont uglavnom praktikuje da se postavi prvo gornja safirna fiksna proteza, pa zatim donja safirna fiksna proteza sem ako dijagnoza ne diktira drugačije. Naš ortodont ne žuri sa postavkom donje fiksne safiren proteze, jer smatra je mnogo bolje da se uslovi za postavku donje fiksne safirne proteze, dogode prirodno. Siljenje istog, i požurivanje postavke i donje safirne fiskne proteze dovodi do nelagodnosti kod pacijenta, bolova u viličnom zglobu, i nemogućnosti normalnog žvakanja.Sem rezultatata, našem ortodontu je bitan i Vaš komfor tokom terapije, bolova ne treba ni da bude, kao ni nelagodnosti tokom terapije, inače je to znak da nešto nije u redu, odnosno da je terapije preagresivna. Što sa sobom vuče mnoge dalje komplikacije u vidu resorpcije, povlačenja kosti, luksiranja (klimanja) zuba itd.

Providne folije za ispravljanje zuba

Providne folije za ispravljanje zuba predstavljaju jedan vid ortodontske terapije.Za providne folije za ispravljanje zuba se uglavnom odlučuju odrasli pacijenti,zbog estetskog učinka, pritom i zbog cene. Dakle, ortodont uzima otisak Vaših zuba, gde uz snimke i analize, dolazi do zaključka šta je potrebno da uradi, da bi Vama pomogao. Nakon toga, prelazi se na izradu nevidljivih proteza za ispravljanje zuba. U sklopu softvera koji vrlo precizno izrađuje folije, ortodont dobija sliku otprilike koliko će providnih proteza biti potrebno svakom pacijentu, za rešavanje njegovo ortodontskog problema. Jako je bitno da ovu vrstu terapije, providna folija za ispravljanje zuba ili nevidljiva proteza za ispravljanje zuba izvodi ortodont. Stomatolozi se upuštaju u istu problematiku, međutim oni nemaju predznanje neophodno za pravilno ortodontsko lečenje, kao što nemaju ni viziju kao ortodonti. Ortodonti, mogu i da pretpostave šte će se desiti kada primene određenu silu…dok ostali doktori, koji se nisu specijalizirali u oblasti ortopedije zuba i vilica, nemaju taj osećaj, i ne znaju šta će da izazovu, delujući nekom silom. U ortodonciji, isto koliko je bitna terapija fiksnom ortodontskom protezom ili safirnom fiksnom protezom ili nevidljivom fiksnom protezom, isto toliko je bitna i retencija nakon ortodontske terapije. Ona je od izuzetnog značaja i naš ortodont posvećuje dosta pažnje retenciji, da se zubi ne bi vratili u prvobitan položaj. Naš ortodont je specijalista ortopedije zuba i vilica, zatim akademski specijalista ortodoncije, kao i doktorant ortodoncije, dakle uskoro doktor nauke iz oblasti ortopedije zuba i vilice, tako da ste u našoj ordinaciji, u sigurnim rukama.

providne folije za ispravljanje zuba