Protetika

Gubitak zuba može nastati zbog dentalnog propadanja (karijesa, infekcije) ili traume. Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba, i poboljšavanjem funkcije i izgleda prirodnih zuba. Zubi se mogu zameniti veštačkim, zubnim krunicama, mostovima te fiksnim i mobilnim protezama, u zavisnosti od stanja u vašim ustima i broju izgubljenih zuba. Sa obzirom na to da je izrada protetike napredovala izuzetno, današnji protetski radovi mogu gotovo savršeno zameniti prirodne zube, a estetsku razliku između prirodnog zuba i veštačkog (protetike), učiniti gotovo neznačajnom. Velik izbor protetskih rešenja, omogući će svakom pacijentu vraćanje zdravog i privlačnog osmeha, koji u današnjoj kulturi predstavlja odlučujući faktor u celokupnom izgledu lica,i porastu samopouzdanja. Uz dugogodišnje iskustvo i odgovarajuću tehnologiju, pružamo svojim pacijentima vrhunska protetska rešenja. Prilikom izbora vrste rada, slobodno se oslonite na mišljenja i predloge, naših stručnih lica.

Fiksna stomatološka proteza Novi Sad
mobilna protetika Novi Sad

Fiksna i mobilna protetika

Obe se odnose, na trajno fiksiranje veštačkih nadoknada, na prirodne zube ili implantate. U fiksnu protetiku spadaju zubne krunice, mostovi i proteze , postavljene na zubne implantate. Fiksne nadoknade, zubne krunice , se ne mogu skidati svakodnevno, nakon što ih doktor definitivno cementira. Postoji više vrsta materijala od kojih se prave zubne krunice , kao što su: metalokeramičke krunice, zatim bezmetalne krunice , cirkonijum krunice, keramičke porcelanske krunice, itd…Svakako, bezmetalne krunice, su preporučljive u estetskoj zoni osmeha, jer one najbolje imitiraju i kopiraju osobine prirodnog zuba, njegovu transparentnost itd. Kod metalokeramičkih krunica, se može desiti da vremenom, usled povlačenja desni i kosti (što je normalan, fiziološki proces), dođe do prosijavanja metala, što u estetskoj zoni naročito, nije poželjno. Želja pacijenata je uglavnom, pored funkcionalnog, zadovoljavajući i estetski momenat, pa u skladu sa celokupnom situacijom svakog pacijenta, mi Vam predočimo i objasnimo sve opcije,pa se lakše opredelite. Vrlo često, je pre izrade krunica bilo koje vrste, neophodno ojačanje Vašeg prirodnog zuba. To je neophodno, iz prostog razloga što su ti zubi često oslabljeni, usled velikog kvara, karijesa, infekcije, trauma…Pa je neophodno ojačati ga, kako ne bi došlo do pucanja krunica usled pritiska. Postoji više načina na koje se zubi mogu ojačati, uglavno se radi fibeglas kočićima, ili livenim nadogradnjama, u zavisnosti od Vašeg ukupnog dentalnog stanja.

Protetika

Fiberglas kočići se gotovo uvek stavljaju u estetsku zonu osmeha, da se izbegne sivkasto prebojavanje gingive (desni), kada dodje do povlačenja kosti, i ispod bezmetaljnih krunica, jer ispod bezmetalnih krunica, ne bi trebale da idu metalne nadogradnje,kakve su livene. Smatra se i da, fiberglas kočići imaju bolju hemijsku vezu sa zubom, nego livena nadogradnja koja je izrađena od metala, što osporava hemijsku vezu. Da bi mogli da ojačamo Vaš zub, kako bi krunica mogla da podnese pritisak pri žvakanju, zub mora da bude izlečen. Šta znači izlečen zub? Pod tim podrazumevamo, da se izvadi živac iz zuba, i zub se adekvatno izleči,kanali se saniraju i napune odgovarajućim lekom. Nakon što, doktor utvrdi da zub nema znakove infekcije, može da se zub napuni definitivnim lekom (punjenjem), koje “čuva” zub od ulaska i prodora bakterija. Nakon što se trajno punjenje veže, za to je potrebno 48 sati, može da se nastavi sa ojačanjem zuba. Pravilno izlečen zub, predstavlja neku vrstu sigurnosti za pacijenta, jer svi zubi koji idu pod most, su izloženi određenom riziku.Ako su oni već izlečeni, dakle, komplikacije sa istim, su svedene na minimum. Naravno nije uvek indikovano lečenje zuba pre krunica, to doktori procene u odnosu na faktore rizika, za svakog pacijenta pojedinačno. Ukoliko je u pitanju mlad pacijent, sa relativno zdravim zubima, i očuvanim oralnim zdravljem, onda lečenje zuba nije potrebno. Ukoliko nakon nekog vremena, dođe do određenih bolova, oticanja ili slično, zub se i dalje može lečiti, kroz veštačku krunicu. U tom slučaju mora da se buši keramika, ali to su minimalni otvori i oni svakako nisu vidljivi. Ukoliko do bola ili neke vrste reagovanja, komplikacije dođe kod pacijenata kojima se prethodno izlečeni,pripremljeni zubi za krunice, u tom slučaju se hirurškim pristupom rešava nastala infekcija (što najčešće) bude uzrok bola. U tom slučaju, keramika sa veštačkih krunica, ostaje intaktna, ne oštećuje se, da bi se izlečio zub. Hirurg pravi rez iznad (ispod ako je u pitanju donja vilica) zuba, gde ima preglednost šta je prouzrokovalo infekciju, i ukloni istu, kako se ne bi širila dalje. Ta vrsta intervencije se zove apikotomija, više o tome ima u odeljku- oralna hirurgija. Mobilna protetika se u većini slučajeva odnosi na mobilne proteze, a često se primenjuje kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadoknaditi, kako bi se ugradili zubni implantati. Takođe, razlika u odnosu na fiksne krunice je ta, što ih pacijent skida i stavlja, skoro svakodnevno. Vrsta materijala od kojih se izrađuju bira važnu ulogu,mi u našoj ordinaciji pravimo samo najbolje, najtanje i najmekše proteze, kako bi pacijentima bile što komfornije za nošenje i upotrebu.

viniri fasete Novi Sad

Viniri

Viniri ili fasete, ili ljuspice, predstavljaju još jedan način, unapređivanja izgleda prirodnih zuba. Ukoliko biste želeli da promenite oblik, dužinu svog zuba, fasete su pravo rešenje, jer se štede prirodni zubi, i na njih se cementiraju fasete koje su izuzetno tanke,zbog čega zadovoljavaju i najzahtevnije estetske kriterijume. Ono što je preduslov za fasete, je da je zagrižaj Vaših zuba doba, jer u suprotnom će fasete biti izložene većem pritisku nego što je normalno, usled čeća će doći do njihovog oštećenja, tj pucanja. Dakle, pravi put do novog,zdravog i lepog osmeha je da prvo rešite,popravite Vas postojeći zagrižaj ukoliko doktor primeti da nije pravilan, ortodontskom terapijom, i zatim nastavite sa fasetama Jeste da je to duži put, ali jedini ispravan i dugotrajan. U ponudi imamo više vrsta materijala od kojih se izdrađuju fasete, mogu biti keramičke fasete, i kompozitne fasete. Nakon detaljnog pregleda i konsultacija sa našim doktorom, odlučićete koja vrsta je najpogodnija za Vas. Kao jedna od najtraženijih grana moderne stomtologije,zubna protetika se najčešće spominje u kontekstu vraćanja zdravog, funkcionalnog i privlačnog osmeha, koji u današnje vreme, predstavlja odlučujući faktor u celokupnom izgledu lica.